כל מה שצריך לדעת על מיזוג לפני שנכנסים לדירה
- שי בר-חן
- Dec 10, 2015
- 5 min read
BTU מה ? BTU מי ? מבולבלים ? גם אנחנו .
באו ננסה לעשות סדר בדברים -
המידע שמוצג בבלוג זה הינו המלצה בלבד ונאסף מאנשי מקצוע שראו את תוכניות הדירות ואף ביקרו באתר.
דבר ראשון - הכנה למזגן שיש בדירה
בדירות שמגיעות עם מפרט סטנדרטי ללא שינויים קיימת הכנה למזגן מיני מרכזי. ההכנה בוצעה על ידי ספר בשם "עוצמת המיזוג" העובד עם הקבלן.
בהתייעצות עם איש מקצוע שהיה נוכח באתר מתברר כי לא ניתן להשתמש בהכנה הקיימת היום למזגני מולטי אינוורטר או מזגנים חזקים במיוחד והסיבה לכך היא שלא הועבר כבל חשמל תואם.
מושגים שצריכים להכיר לפני שרוכשים מזגן -
מזגן עילי: מזגן אשר חלקו העיקרי מותקן בחלק העליון של קיר החדר, והמנוע מותקן מחוץ למבנה. מיועד בדרך-כלל לחלל אחד בלבד שאינו גדול במיוחד (חדר מסוים או חלל פתוח כלשהו).
מזגן מיני מרכזי: נועד למזג מספר חללים (חדרים), או לחלופין כאשר רוצים למזג חלל אחד באמצעות מספר פתחי אוורור. מיועד למזג אזור גדול. מזגן זה מורכב מיחידה חיצונית (מדחס) וכן מיחידה פנימית אשר מזרימה אויר לפתחי האוורור השונים, הממוקמים בחדרים שונים בבית. היחידה הפנימית תמצא מעל התקרה בחלל הגג, במקום חלל האחסון (בוידעם) או בתוך תקרה מונמכת.
מזגן רב מאייד: מזגן זה בנוי מיחידה חיצונית אחת שאליה מחוברים מספר מאיידים פנימיים - על פי מספר החדרים הרצוי. אנו נהנים מנוחות של מספר נקודות מזגן שאפשר לשלוט עליהן בטמפרטורות שונות, אך במידה והיחידה החיצונית מתקלקלת – כל המזגנים מפסיקים לעבוד גם כן.בנוסף עלות מזגן כזה יקרה משמעותית ביחס למזגן מיני מרכזי או אינוורטר.
אינוורטר: טכנולוגיה המאפשרת את הפעלת מדחס המזגן בעוצמות משתנות במזגנים שאינם כוללים מנגנון אינוורטר ניתן למצוא מדחס אשר עובד בעוצמה אחת בלבד, אשר נדלק וכבה בכל פעם כדי לווסת את הטמפרטורה. מזגני אינוורטר מצוידים במדחס המסוגל לשנות את עוצמת פעולתו, ולעבוד באופן קבוע, פעולה אשר מאריכה את חיי המדחס, שומרת על טמפרטורה קבועה בחלל החדר, חוסכת חשמל (עד 30%), והופכת את פעולת המזגן לשקטה הרבה יותר. למרות יתרונות אלו, ישנם מצבים בהם ההשקעה הכספית הנוספת במזגן אינוורטר, עשויה שלא להצדיק עצמה. לדוגמא, במידה ומדובר במזגן אשר אמור לקרר חלל גדול, או כאשר המזגן אינו מפועל לפרקי זמן של למעלה מ-5-4 שעות. במצבים אלו המדחס ממילא יעבוד בשיא עוצמתו, כך שיתרונות טכנולוגיית האינוורטר לא יבואו לידי ביטוי.
תפוקת חימום/קירור BTU: יחידת BTU (British thermal unit per hour) היא יחידה מקובלת למדידת תפוקת הקור או החום של המזגן. ככל שהשטח שאנו רוצים למזג גדול יותר, תפוקת העבודה הנדרשת מהמזגן תהיה גדולה יותר. אמת המידה היא: 1 וואט = 3.413 BTU/h על מנת לדעת מהו נתון ה-BTU האידיאלי עבורנו, קיימת הנחה קבועה : חדר רגיל זקוק ל600-850 BTU, חדר בקומה גבוהה זקוק ל1200-1600 BTU. כמובן שנתונים אלה משתנים בהתאם לכמות האנשים הנמצאים בחדר, וכמות החפצים הממוקמים בו. 1 כ"ס שווה בערך ל-9000 BTU.
מקדם יעילות COP: תקן אשר חייב עפ"י חוק להופיע על כל מזגן הנמכר בארץ, נמדד בCOP – Coefficient of performance. התקן משקלל את היחס שבין הספק המזגן, ביחס לתפוקת הקור\חום שלו. ככל שנתון זה גבוה יותר, המזגן מאפשר חיסכון רב יותר בחשמל, ומייצר למעשה יותר "קור" בהספק נמוך יותר. כעיקרון, תיתכן סטייה של עד כ10% בין מה שמוצג ע"י היצרן, לבין מקדם היעילות בפועל-סטייה המותרת עפ"י המוגדר בחוק.
דירוג אנרגטי: בדומה למכשירי חשמל אחרים בשוק, כגון מקררים, מכונות כבביסה, מייבשי כביסה ועוד, הדירוג האנרגטי במזגנים מעיד על רמת יעילותו בצריכת החשמל. על פי טבלה המסומנת מאותיות A עד G, ניתן לדעת עד כמה המזגן חסכוני בחשמל (A יעיל ביותר, G פחות יעיל).
צריכת חשמל: כמות האנרגיה הנצרכת נמדדת ביחידות קוט"ש (קילוואט לשעה). חישוב הצריכה נעשה על ידי הנוסחה הבאה: ערך ההספק החשמלי של המזגן (קילוואט) כפול מספר השעות שהמזגן עובד. יש לקחת בחשבון כי חישוב זה אינו מדויק, וייתכנו סטיות קלות בהתאם לטמפרטורה ולאופן בו המזגן עובד.
כוח סוס: ככל שמזגן מספק עוצמה גבוהה יותר, כך ניתן למזג חלל גדול יותר.עד לפני מספר שנים נהוג היה למדוד עוצמה זו ביחידות כוח סוס. כדי לקבל אומדן על כוח הסוס הנדרש מומלץ להתחשב בשיקולים כמו עומס החום באזור, מספר החדרים ואיזה שימוש נעשה בהם (שינה, עבודה, מטבח..), האם הדירה בבית משותף כשמעליו/מתחתיו דירות המספקות בידוד או בית צמוד קרקע. כמו כן מקובל להשתמש בקירוב משוער של אחד כוח סוס ל-10 מטר רבוע, אם שאר הנתונים לא זמינים - בכל מקרה מומלץ להיוועץ בגורם מקצועי. כאמור, בשוק הישראלי נהוג להציג את עוצמת המזגן בכוח סוס, אך יש לציין כי שיטה זו אינה המדויקת ביותר ומומלץ להשוות את התפוקה ב B.T.U. (נהוג קירוב שלפיו 10000 BTU מתורגמים לכוח סוס אחד)
זרימת אוויר: המגמה הירוקה לא פוסחת גם על עולם המזגנים, והדבר מתבטא במגוון תוספות שנועדו לשמור על בריאותנו ועל הסביבה. כיום קיימים מזגנים בעלי פעולות סינון אוויר – על מנת שננשום אוויר נקי יותר, בקרת לחות בחדר ופונקצית הוספת יונים לאוויר. פרמטרים אלו אמנם מייקרים את עלות המזגן, אך בתמורה מספקים לנו אוויר הרבה יותר נעים ובריא. בנוסף, קיימים מזגנים העובדים על "גז ירוק". גז זה ידידותי לסביבה, ומוליך חום בצורה טובה ומועילה יותר, ולכן תורם לחסכון בחשמל.


1. האם כדאי לרכוש מזגן אינוורטר? האמת שאין תשובה חד משמעית, זה תלוי בצורך והשקעה הכספית שמוכנים להוציא על מזגן. אני באופן אישי ממליץ על אינוורטר מהסיבות הבאות -
3. אחריות ?
מקובל לספק על מזגן אחריות מלאה למשך שנה אחת לפחות ואחריות על חלקים (לא כולל עבודה) למשך שנה או שנתיים נוספות. הדגמים האיכותיים יותר מגיעים עם אחריות ל-3 שנים ויותר. על כל המזגנים יש, או צריכה להיות, אחריות-התקנה לחמש שנים. חשוב לשים לב גם מי זה שנותן את האחריות, כאשר יש עדיפות ליבואן או ליצרן של המזגן ולא למתקין שעלול לפשוט רגל עד הפעם הבאה שתצטרכו תיקון מזגן. כמו כן ישנה תקופת אחריות משתנה בין 3-1 לשנים על ההתקנה עצמה.
אז מה כדאי להתקין בדירה?
לכל דייר יש העדפות שונות בנוגע למזגן והדבר נובע משיקולי תקציב, מאופן השימוש , מבנה הדירה , כיווני אוויר בדירה מקורות חימום בדירה וכ'. אז אם כך מה כדאי להתקין ?
לדעתי בפרויקט של דונה כדאי להתקין מזגן מיני מרכזי לסלון ולמטבח עם שימוש בהכנה הקיימת ובנוסף מזגן מולטי אינוורטר עם הכנה נפרדת לחדר כביסה.
מה העלויות ?
מזגן מיני מרכזי עולה בין 10,000 ל 16,000 ש"ח
מזגן מולטי אינוורטר לשאר החדרים עולה בערך 26,000 ש"ח
מדובר במחירים ללא מע"מ ובנוסף מי משועניין בתריסי דקור ודמפרים בכל חדר ייאלץ להפרד מעוד 4000 ש"ח בערך.
מיואשים ?
אל דאגה, אנחנו שוקדים כרגע למצוא ספק בעל שם ומחירים טובים שיין מענה לכל הצרכים.
ניתן להתרשם מהצעות מחיר שקיבלנו עד כה:
עולם המיזוג ( הצעה שניתנה לפרויקט אחר )
אביב מיזוג ( בקרוב )
Comments